SeniornetPlus

Weetjes

Smart TV

15-5-2024

Hoe groot moet de TV zijn

Als je in de winkel komt dan kan je moeilijk een inschatting maken hoe groot je TV moet zijn. Het lijkt jou misschien beter een groter toestel te kopen. Beter is echter om na te zien hoe ver je van de TV zit. Een goede afstand is ongeveer 2,4 keer de schermdiagonaal in cm.
Zijn je ogen dus op 2,5 m van je TV-toestel dan is de diagonaalafstand van je ideale TV-scherm 104 cm. (250cm / 2,4 = 104cm). TV toestellen in de winkel worden steeds opgegeven in de waarde inch.

1 inch = 2.54 cm. 104cm komt dan overeen met 40,94 inch.

Populaire formaten die je nu veel in de winkel tegenkomt, zijn:

  • 32 inch (81 cm)
  • 40 inch (102 cm)
  • 43 inch (109 cm)
  • 48 inch (122 cm)
  • 49 inch (124 cm)
  • 50 inch (127 cm)
  • 55 inch (140 cm)
  • 58 inch (147 cm)

De ideale grootte van het TV toestel zou dus neerkomen op 40 inch. Veel rekenwerk, onze berekening was dus 250cm/(2,4x2,54). Afgerond hadden we dus 250 moeten delen door 6 om 41,6 uit te komen. Een waarde van 41,6 inch. Ga je op 3 m zitten dan is (300/6) = 50 inch het ideale toestel.

Natuurlijk is dit een richtlijn. Als je zicht er wat is op achteruit gegaan dan ga je misschien beter geneigd zijn een groter model te kiezen om de ondertitels beter te kunnen lezen.

Neem gewoon eens een ander voorbeeld. Je wil een nieuw paar schoenen kopen. Het is zoals zeggen dat de gemiddelde schoenmaat 40 is, maar deze maat past niet voor iedereen en dan heb ik nog niet over het model gesproken. Wat goed is voor de ene is niet altijd de beste oplossing voor een andere.

Energielabel

Het nieuwe energielabel heeft rechts bovenaan een QR-code waarmee je snel meer info kan terugvinden op het internet voor dit toestel.

Ook wordt het energieverbruik niet meer aangegeven in kWh per jaar, maar in kWh per 1000 gebruiksuren. Dat is eerlijker, omdat het niet meer uitmaakt hoe vaak je je tv aan hebt staan. Daarnaast wordt het energieverbruik voor de HDR-modus apart aangegeven.

Vervolgens vermeldt het energielabel de energieklasse en het energieverbruik van de televisie in de HDR beeldmodus. Wanneer je HDR beelden bekijkt, hanteren de meeste tv's een hogere schermhelderheid. Zo komt het brede kleurbereik en krachtige contrast van HDR beter over. Dat betekent dat het energieverbruik in de HDR modus vaak afwijkt van wat een televisie verbruikt in de standaard beeldmodus. Daarom krijgt de HDR beeldmodus een aparte energieklasse en wordt het energieverbruik per 1.000 kijkuren genoemd.

Onder in het energielabel vind je een afbeelding met het schermdiagonaal van de tv in centimeters en inches. De grootte van een tv heeft namelijk invloed op de energieklasse. Een grotere televisie verbruikt doorgaans meer stroom dan een kleinere. Daarnaast zie je de resolutie in het aantal horizontale en verticale pixels. Voor een 4K televisie is dit bijvoorbeeld: 3.840 px en 2.160 px. De resolutie bepaalt ook het energieverbruik. Een tv met de 8K resolutie verbruikt namelijk meer stroom dan een 4K televisie.

Enkele voorbeeldjes.
Het ene model is een 43 inch toestel terwijl het andere een 75 inch versie is. Hoe groter het scherm, hoe hoger het energieverbruik.

Full-HD of 4K of 8K kwaliteit

Ultra-hd-(UHD) of 4K-tv's betekenen hetzelfde en worden door elkaar heen gebruikt. Het beeldscherm van een UHD/4K-tv heeft 4 keer zoveel pixels als een full-hd-tv. En in theorie een scherper beeld met 4 keer zoveel detail dan een full-hd-tv. Maar de tv-programma's of films die je kijkt, moeten dan wel ook in 4K zijn opgenomen en worden uitgezonden. Programma's worden nu nog beperkt in 4K uitgezonden, maar het is wel in opkomst. Je vindt het vooral bij streaming-videodiensten.

Daarnaast is het in de praktijk best lastig om altijd duidelijk verschil te zien tussen UHD/4K en full-hd. Dat geldt zelfs als je héél dicht op het scherm zit. Veel mensen merken lang niet altijd een verschil op.
Tegenwoordig zijn er ook tv's met een resolutie van 8K, wat weer 4 keer zoveel pixels zijn als bij een 4K-tv. Zulke 8K-tv's zijn er vanaf 55 inch en groter.

  • HD Ready tv'shebben minimaal 720 pixelsin vertikale richting.
  • Full HD tv’s hebben een schermresolutie van 1920 (horizontaal) x 1080 (verticaal) pixels.
  • 4K Ultra HD tv's hebben 3840 x 2160 pixels
  • 8K Ultra tv's hebben een resolutie van 7680 x 4320 pixels

De meeste toestellen die je gaat vinden zijn 4K, want dat is de resolutie die je waarschijnlijk zal beïnvloeden om een nieuwe tv te kopen. HD-tv's worden nog steeds geproduceerd, maar alleen in kleinere formaten, terwijl 8K de toekomst is die nog niet is gearriveerd. 4K is de perfecte middenweg.
Streamingdiensten hebben 4K gestimuleerd door het bij mensen thuis te brengen, en laten we 4K Blu-ray-spelers voor fysieke schijfliefhebbers niet vergeten.

Wat is 4K?

4K is ook bekend onder de naam Ultra HD, UHD en 2160p. Voor de gemiddelde consument zijn dit één en dezelfde.
4K verwijst naar een tv-resolutie van 3.840 x 2.160 pixels. Dat is vier keer zoveel als een full HD-tv, voor een totaal van ongeveer 8,3 miljoen pixels. Het hebben van zoveel pixels betekent een hogere pixeldichtheid, waardoor een duidelijker, schoner en beter gedefinieerd beeld ontstaat, met meer detail en textuur.

Wat is dan het verschil tussen 4K en Ultra HD?

Echte 4K verwijst naar een resolutie van 4096 x 2160, die wordt gebruikt door digitale bioscoopprojectoren. UHD in de consumentenwereld verwijst naar een resolutie van 3840 x 2160, de resolutie die je op tv's krijgt.
Dus technisch gezien is 4K de verkeerde term, maar de twee zijn vrijwel uitwisselbaar.

Wat biedt 4K?

De extra resolutie van 4K voegt een betere definitie en helderheid toe. 4K-tv is vooral effectief op zeer grote schermen - idealiter zou je genoegen nemen met een 55-inch set of zelfs groter. Je kunt 4K-tvs helemaal tot 40-inch krijgen, waardoor je nog dichter bij het scherm kunt zitten.

Waar kan ik 4K-content bekijken?

Als u de voorkeur geeft aan streamingdiensten, zijn uw belangrijkste opties Netflix, Amazon Video, Disney + en Apple TV +.
Vrijwel alle originele inhoud van Netflix is verpakt in 4K Dolby Vision (maar niet alles, moeten we toevoegen), en veel van de nieuwe inhoud van Amazon en Disney, vooral hun grote originele series en films, wordt in 4K getoond. Bijna alle streamingbibliotheek van Apple is in 4K, op een paar uitzonderingen na.

Wat is dan HDR?

HDR staat voor High Dynamic Range en zorgt voor een verbeterd contrast tussen het helderste en donkerste deel van het beeld, waardoor een beeld ontstaat dat representatiever is voor de wereld zoals wij die zien.
High Dynamic Range noemen we vaak in één adem met de 4K-resolutie en een groot kleurbereik. En samengepakt word de term Ultra HD vaak gebruikt. Dit komt omdat de drie ontwikkelingen nagenoeg samen geïntroduceerd zijn en met elkaar voor een vele betere beeldkwaliteit zorgen. HDR zie je dan ook alleen (met hier en daar een uitzondering) terug op 4K Ultra HD-televisies, de nieuwste generatie televisies.

HDR ken je waarschijnlijk al als je wat kennis van fotografie hebt, en refereert aan de techniek het dynamische bereik van een foto te vergroten – het contrast tussen de helderste wittinten en de donkerste zwarttinen. Dynamisch bereik op een televisie is dan ook de verhouding tussen het helderste wit en het donkerste zwart dat je op het scherm kunt zien, zonder significante beeldartefacten. High Dynamic Range (HDR) staat voor beelden met een uitgebreider dynamisch bereik dan we tot op heden (bijvoorbeeld in tv-uitzendingen, dvd of Blu-ray) gezien hebben. Onze huidige content duiden we tegenwoordig vaak aan als SDR-content (Standard Dynamic Range). HDR wordt mogelijk gemaakt door moderne schermen die een veel hogere helderheid kunnen tonen, en veel gedetailleerdere donkere scènes met meer nuances.

Welke internetsnelheid heb je nodig om 4K-tv te streamen?

Netflix en Amazon vereisen snelheden van ten minste 15 Mbps om 4K-content te streamen. Snelheden moeten consistent op of boven dat cijfer blijven, want zodra het daalt - misschien als gevolg van piekgebruikstijden - glijdt het beeld terug naar HD.

Maak je geen zorgen als je begint met een wazig beeld: het is gebruikelijk dat streamingdiensten beginnen met een lagere resolutie en deze vervolgens na de eerste buffer opstoten naar UHD.

Wat is UHD Blu-ray?

We hebben een gedetailleerd overzicht van Ultra HD Blu-ray. Kortom, Ultra HD Blu-ray-schijven hebben een veel grotere capaciteit dan standaard Blu-ray-schijven (tot 100 GB) en kunnen de informatie bevatten die nodig is om 4K-video op te slaan zonder de compressiestreamingsites. Kortom, het is de beste vorm van 4K die je thuis kunt bekijken.

Er zijn nu tal van UHD Blu-ray-spelers beschikbaar, waaronder een paar van Panasonic zoals de UB9000, UB820 en UB450. Sony heeft hun UBP-X700 en UBP-X800M2, terwijl Reavon een nieuwkomer is, die het stokje wil overnemen van de overleden Oppo met de UBR-X100, UBR-X110 en UBR-X200.

Welke verbindingen heb ik nodig om 4K te bekijken?

Er zijn meerdere versies / standaarden van HDMI geweest sinds de digitale verbinding voor het eerst verscheen, met HDMI 2.1 als meest recente.

Op het moment van de release had HDMI 2.0 een toename van de gegevensbandbreedte, waardoor 4K-feeds konden worden afgespeeld met volledige (zogenaamde 4: 4: 4) kleursampling met framesnelheden tot 60 fps. HDMI 1.4 ondersteunde alleen 4K-feeds tot 30 fps.

Het is vervolgens vervangen door een nieuwere standaard in HDMI 2.1, die de bandbreedte verhoogt tot 48 gbps (van de 18 gbps van HDMI 2.0). v2.1 ondersteunt voor 4K en 120fps, evenals passthrough van dynamische HDR-formaten zoals Dolby Vision en HDR10 + onder nog veel, veel meer dingen.

Geef tv's ondersteuning voor HDMI 2.0 en een behoorlijk aantal tonen enige liefde voor HDMI 2.1, het zou geen probleem moeten zijn om 4K-inhoud in uw tv te voeren.

Moet je een 4K-tv kopen?

Ja. Het 4K-ecosysteem is volwassen geworden met een breed scala aan inhoud die nu beschikbaar is in het formaat, en de prijzen van 4K-tvs zijn al enkele jaren op een betaalbaar niveau. De voordelen van 4K ten opzichte van HD zijn duidelijk (vrij letterlijk), met meer detail, textuur en getrouwheid ten opzichte van wat Hi-Def kan doen. Sterker nog, 4K heeft ervoor gezorgd dat technologieën zoals HDR en WCG (Wide Colour Gamut) op de voorgrond zijn getreden, waardoor een levensechter, kleurrijker en realistischer beeld ontstaat.

Betere prestaties kunnen natuurlijk worden verkregen uit duurdere tv's, maar goedkopere 4K-tvs zijn fatsoenlijk genoeg bij het verwerken van native 4K-inhoud. 8K zal nog een tijdje geen mainstream acceptatie bereiken, dus je bent veilig om je 4K-tv te kopen en ervan te genieten.

LCD, OLED of QLED

Jarenlang domineerden LCD-televisies de tv-markt, maar luxe beeldbuizen met OLED- en QLED-technologie winnen steeds meer terrein. De gekozen schermtechniek heeft grote gevolgen voor de beeldkwaliteit.

Hoewel moderne televisies met ondersteuning voor Full HD en Ultra HD (4K) allemaal beschikken over voldoende scherpte, zijn er wel verschillen in onder meer contrast, helderheid en kleurechtheid. Kortom, genoeg reden om dieper in te zoomen op de voor- en nadelen van de diverse schermtechnieken.

LCD

De afkorting LCD staat voor Liquid Crystal Display, wat letterlijk vertaald ‘vloeibaar kristal scherm’ betekent. Naast het merendeel van de momenteel verkrijgbare televisies bestaan ook schermen van tablets, smartphones en computermonitoren overwegend uit LCD. De reden is dat deze schermtechniek relatief goedkoop is om te produceren en tegelijkertijd garant staat voor goede prestaties.

Televisiefabrikanten spreken bij LCD-televisies vooral van LED. Hierbij verlichten meerdere witte LED-achtergrondlampen (LED-backlightunit) het LCD-scherm. In iedere pixel passeert het licht achtereenvolgens een polarisatiefilter, een kleurfilter en wederom een polarisatiefilter, waarna de juiste pixelkleur op de televisie is te zien. De pixels van een LCD tv produceren dus van zichzelf geen licht. Het licht komt van de achtergrondlampen.

Een groot voordeel van een LCD-televisie met LED-achtergrondlamp is dat deze toestellen relatief weinig energie verbruiken.

LED-lampen hebben bovendien een zeer lange levensduur, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is. Bij Edge LED-achtergrondverlichting zijn de lampen in de rand van het scherm verwerkt. Fabrikanten kunnen hierdoor uiterst dunne televisieschermen ontwikkelen.

 

De kijkhoek van een lcd-tv is meestal niet erg groot. Hoe meer je de tv van de zijkant bekijkt, hoe fletser de kleuren lijken en hoe minder contrast je ziet. Maar dit verschilt wel sterk tussen lcd-tv's. Vergelijk tv's dan ook op de kijkhoek in de winkel als je een grote kijkhoek belangrijk vindt.

OLED

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode en is vergeleken met LCD een volstrekt andere schermtechniek. Een OLED-tv werkt namelijk niet met achtergrondverlichting. In plaats daarvan is iedere pixel zelf een afzonderlijke lichtbron (diode) die dankzij een kleurfilter en aanpasbare lichtintensiteit in iedere kleur kan veranderen. Vanwege het gebrek aan achtergrondverlichting zijn OLED-schermen over het algemeen zeer dun, vaak slechts enkele millimeters. Daarnaast verbruikt OLED ook nog eens minder energie dan LCD.

Een groot voordeel van OLED is dat de televisie pixels pikzwart weergeeft. Hiervoor schakelt het toestel een pixel namelijk volledig uit. Bij een LED-televisie brandt er altijd achtergrondverlichting, waardoor zwart nooit écht helemaal zwart is. Het is namelijk eerder donkergrijs, omdat iedere pixel toch een beetje licht ontvangt.

Naast een uitstekende contrastwaarde bieden de afzonderlijk aangestuurde pixels van een OLED-tv nog een groot voordeel. Ze geven details zeer nauwkeurig weer, waarbij lichte objecten op een donkere achtergrond geen enkel probleem vormen. Bij LCD-televisies zie je dan vaak langs de randen van het object een zachte waas.

Daarnaast hebben oled-tv’s een grote kijkhoek. De kleuren en het contrast verlopen maar weinig, hoe meer je van de zijkant kijkt. Ze hebben wel meer moeite met het weergeven van hele heldere beelden dan lcd-tv's, bijvoorbeeld als er veel wit te zien is. Het beeld ziet er dan fletser uit. De gemiddelde helderheid van een oled-tv ligt dan ook lager dan van lcd-tv's. Iets om rekening mee te houden als je vaak tv kijkt in een ruimte met veel (zon)licht.

Hoewel het risico klein is, kunnen OLED-televisies in tegenstelling tot LCD helaas wel inbranden. Dat gebeurt doorgaans alleen wanneer iemand dagenlang de televisie op een vaste zender zet, waarbij er continu een logo in beeld te zien is. Verder heeft de lange levensduur van LCD zich al ruimschoots bewezen, waarbij dat bij OLED nog maar de vraag is. Zo kregen de eerste modellen relatief snel last van een verstoorde kleurbalans.

Hoewel de prijzen van OLED-tv’s zakken, is deze schermtechniek wel duurder dan LCD. Begrijpelijk, want een Ultra HD-televisie met OLED-techniek bestaat in zekere zin uit ruim acht miljoen (3840 × 2160 Pixels) afzonderlijke lampjes.

QLED

Onder de noemer QLED ontwikkelde Samsung zijn eigen ‘schermtechniek’. Feitelijk is dat overigens onjuist, want een zogeheten QLED tv gebruikt een LED-scherm met daarachter LED-verlichting. Wat is dan het verschil met een reguliere LCD-tv?

Een QLED Samsung-televisie heeft voor de blauwe achtergrondverlichting een speciale folielaag met quantom dots. Deze quantom dots bestaan uit uiterst kleine kristallen die kleuren levensecht kunnen weergeven. Ze veranderen bij ontvangst van blauw licht in een andere kleur.

Dankzij deze techniek zijn QLED-televisies in staat om realistische beelden te tonen die schrikbarend dicht bij de werkelijkheid liggen.

Vergeleken met normale LCD-televisies zijn de zwartwaarden beter, terwijl de schermen ook meer details laten zien. Vanwege de aanwezige achtergrondverlichting verliezen de contrastwaarden van QLED het wel nog steeds van OLED-schermen.

Daarentegen presteren QLED-televisies weer beter op de helderheid en het kleurbereik, zodat een opkomende zon bijvoorbeeld zeer fel wordt weergegeven. Net als OLED beschikt QLED bovendien over wijde kijkhoeken. In plaats van een totaal nieuwe schermtechniek kun je QLED het beste zien als een verbeterde versie van LCD LED-televisies.

OLED of QLED ?

Ben je bereid om te investeren in een luxe televisie voor de woonkamer, dan ligt een model met OLED of QLED als schermtechniek voor de hand. De beeldkwaliteit is hiervan een stuk hoger en ligt dichter bij de werkelijkheid. Dit betreffen hoofdzakelijk televisies met een beelddiagonaal van 49 inch of meer.

Een keuze maken tussen OLED en QLED is lastig, want dat is grotendeels een kwestie van persoonlijke voorkeur. Bij OLED maken de diepe zwarttinten indruk, terwijl QLED weer beter presteert in helderheid en kleurbereik. Bij OLED is de kans bovendien groter dat de beeldprestaties met de jaren afnemen, omdat de individuele beeldpixels naarmate het gebruik minder fel oplichten.

Gekromde televisies

Het lijkt erop dat de volgende stap is dat we nu naar gebogen scherm gaan. Op zich extra opmerkelijk als je naar het verleden kijkt. Voor de platte televisies hadden we allemaal nog een toestel met een grote beeldbuis-uitwas op de achterkant. Eén van de laatste ontwikkelingen van die techniek was het volkomen vlak maken van het scherm. Daarvoor was het beeldscherm juist altijd enigszins bol. En nu willen de tv-fabrikanten ons dus overhalen onze huidige televisie te vervangen door eentje met een hol scherm./p>

Gebogen schermen worden gemaakt op basis van OLED technologie. OLED is een andere beeldschermtechniek dan het meer gangbare LCD. De voordelen van OLED zijn dat ze geen backlight (achtergrondverlichting) nodig zijn, waardoor ze meer energiezuinig zijn. De kijkhoek bij OLED is beter, omdat het echt de pixel zelf is die het licht uitstuurt in plaats van een lichtbron die vanachter de pixel het licht uitzendt. Een tweede voordeel hiervan is dat de schermen nog platter gemaakt kunnen worden.

Wat zijn de voordelen van een gebogen scherm?

De kromming van het scherm past beter bij ons oog

Het meest gehoorde pluspunt. En op zichzelf waar natuurlijk. Bij een plat scherm bevinden de randen van het scherm zich verder van je oog, dan het middelpunt. In de praktijk is dit natuurlijk niet een grote factor in de meeste situaties. Het gemiddelde scherm bij ons thuis heeft een diagonaal van 80 - 120 cm. En staat op een afstand van enkele meters. In die situatie zijn de afstanden nog erg klein en of het daadwerkelijk verschil maakt zeer de vraag.

Gebogen schermen hebben een hoger contrast

Het idee is hier dat bij een gebogen televisie het licht uit alle pixels van het scherm, meer naar dezelfde plek gezonden wordt. Bij een regulier toestel, wordt iedere pixel verzonden, loodrecht vanuit het platte scherm. Ook hier zit wat in. Echter is het contrast bij een OLED scherm hoe dan ook al veel beter. Het is dus nog maar de vraag of het ervaren contrastverschil door de OLED techniek komt of door de kromming.

Televisie kijken lijkt meer op een bioscoopervaring

Dit argument is ongeveer hetzelfde als het eerste punt. Het klopt dat sommige bioscopen een gebogen scherm hebben, om de kijker zo een intensere ervaring te geven. Maar dat effect is vooral aanwezig bij echt grote schermen. Op die manier creëer je een overweldigende ervaring, waarbij er niets buiten het beeld lijkt te bestaan. Maar bij een normaal formaat tv lijkt dat toch minder van toepassing te zijn.

Welke nadelen kleven er aan gekromde televisies?

Er kleven ook nadelen aan deze nieuwe schermen. Sommige daarvan worden snel over het hoofd gezien, maar kunnen een reel probleem zijn, wanneer je je nieuwe televisie thuis geïnstalleerd hebt. Om onaangename verrassingen op dat moment te voorkomen, zetten we een aantal aandachtspunten op een rij.

8.2.1. Vertekend beeld afhankelijk van je kijkhoek

Wanneer je de ronding van het scherm doortrekt, dan is je televisiescherm onderdeel van een denkbeeldige cirkel. Als kijker zit je ergens in die cirkel, al dan niet precies in het midden. Maar het is wel het beste om ervoor te zorgen, dat de beide randen van het scherm even ver van je zijn verwijderd. In de praktijk gaat dat niet voor iedereen lukken in de gemiddelde huiskamer. Hoe verder je uit het midden zit (en dus dichter bij één van de randen), hoe sterker de geometrische afwijkingen zullen zijn.

8.2.2. Grotere kans op reflecties op je scherm

We kennen allemaal wel het probleem van een reflectie in een televisiescherm. Meestal veroorzaakt door een lamp of een raam ergens tegenover het toestel. Met een gebogen scherm is het gebied dat gereflecteerd kan worden, veel groter geworden. De kans dat je ergens op het scherm last van reflectie krijgt is daarmee dus ook gegroeid. Toegegeven, dit is erg afhankelijk van je situatie en huiskamer. Maar let hier wel even goed op, want dit kan een grote bron van ergernis zijn.

8.2.3. Een rond scherm is minder mooi?

Mooier of een kwestie van smaak. Feit is wel dat de meeste spullen in ons huis en rondom de televisie rechte lijnen bevatten. Of een krom scherm daar mooi bij staat, moet je dus zelf bepalen. Wil je je televisie ophangen aan de muur, dan ziet dit er met een gebogen scherm ook even anders uit. Niet iedereen zal daar even van zijn gecharmeerd. Opvallend is in ieder geval dat bij demo's en persfoto's de kamer, muren en meubels rondom de televisie ook rond zijn.

8.2.4. Duurder en groter

Dat dit nieuwe type tv duurder is, zal niemand verbazen en lijkt daarom misschien geen relevant minpunt. Het probleem is echter dat je eigenlijk voor een groter formaat moet gaan, om de voordelen van een gebogen scherm echt te ervaren. Grote kans dat wanneer je voor een 32 inch (~81 cm) of 40 inch (~101 cm) model gaat, het hele effect niet uit de verf komt. Je ziet dan ook dat de meeste aangeboden gekromde televisies een beelddiagonaal hebben van 48, 55 of zelfs 65 inch (~121 cm, ~139 cm, ~165 cm) hebben. Vanzelfsprekend worden de kosten daar verder door opgevoerd.

8.3. Conclusie: is een curved televisie iets voor jou?

Uiteindelijk is een persoonlijke keuze die zal bepalen of de gebogen schermen voor jou meerwaarde bieden. Veel meningen, reviews en kritieken zijn verdeeld. In de praktijk lijkt het kromme scherm niet erg veel extra te bieden. Wel een aantal nadelen en een stevige prijs. Maar voor wie het nieuwste van het nieuwste wil is de curved televisie misschien een goede optie. De tijd zal uitwijzen of alle fabrikanten het voorbeeld van Samsung en LG gaan volgen. Wie weet kijken we allemaal naar kromme schermen over een aantal jaar.